espressocafe.ro

sâmbătă, 29 aprilie 2023

Legenda florii de liliac

Legenda florii de liliac

Legendele despre florile de liliac sunt variate și se găsesc în diferite culturi și tradiții. Una dintre cele mai cunoscute legende despre florile de liliac provine din mitologia greacă și este legată de zeița Artemis.

Potrivit legendei, Artemis a iubit un băiat tânăr și frumos numit Endymion. Ea l-a vizitat în fiecare noapte în somn, dar Endymion nu a fost niciodată trezit pentru a o vedea. Pentru a-l proteja, Artemis l-a ascuns într-o peșteră în muntele Latmos. 

Într-o noapte, Artemis s-a uitat prin fereastra peșterii și a văzut un liliac frumos înflorind în fața acesteia. L-a privit cu atenție și a simțit o dragoste profundă pentru frumusețea florii. A îndepărtat florile de liliac și le-a dus în Olimp ca să le protejeze și să le păstreze pentru totdeauna. Astfel, florile de liliac au devenit simbolul dragostei pure și al curățeniei, fiind asociate cu zeița Artemis și cu iubirea necondiționată.

O altă legendă spune că florile de liliac au fost create de o femeie frumoasă numită Melisso, care era fermecată de zeul Apolo. Într-o zi, Apolo i-a cerut Melisso să-i facă un buchet de flori frumos. Ea a cules flori de toate culorile și le-a adus zeului. 

Apolo a fost impresionat de frumusețea florilor și a început să le adune și să le aranjeze. În timp ce lucra la buchetul de flori, Apolo a observat un liliac alb și pur care îi atragea atenția. A luat florile de liliac și le-a pus în centrul buchetului său, declarând că aceste flori simbolizează puritatea și inocența.

În multe culturi și tradiții, florile de liliac sunt asociate cu primăvara, cu dragostea și cu curățenia. Ele sunt adesea folosite în buchete de nunți și sunt considerate un simbol al iubirii și fericirii.

Legenda florii de liliac este una dintre cele mai frumoase legende populare despre acestă floare și spune că în vremuri străvechi exista o tânără foarte frumoasă, dar foarte tristă. Nimeni nu știa de ce era tristă, iar ea refuza să-și dezvăluie durerea inimii sale.

Într-o zi, tânăra s-a plimbat prin pădure, căutând un loc liniștit unde să plângă singură. În timpul plimbării, a dat peste o fântână magică și s-a aplecat să-și spele fața. În acel moment, a auzit un glas ce i-a spus că îi va îndeplini orice dorință.

Fata a dorit să fie fericită și împlinită, dar a cerut ca acestea să nu vină la prețul iubirii adevărate. Fântâna i-a îndeplinit dorința și i-a dat o ramură de liliac, spunându-i că atunci când va fi nevoie să pună ramura în apă și să spună cuvintele magice: "Liliac, liliac, floare de argint, adu-mi iubirea fără de vânt."

La început, tânăra nu a înțeles valoarea darului, dar când a ajuns acasă și a pus ramura de liliac în apă, a observat că florile au început să se deschidă și să împrăștie un parfum dulce și plăcut. În acea noapte, a avut un vis în care a întâlnit un tânăr chipeș și gentil, care i-a mărturisit dragostea lui sinceră.

De atunci, tânăra și tânărul s-au întâlnit în fiecare noapte în vis, până când într-o zi s-au întâlnit și în realitate și s-au îndrăgostit profund unul de altul. În memoria acelei întâlniri, tânăra a plantat o grădină întreagă de liliac, care a devenit simbolul iubirii sale pure și a frumuseții sale interioare.

Astfel, legenda florii de liliac sugerează că iubirea adevărată vine atunci când este mai puțin așteptată și nu poate fi obținută prin forță. De asemenea, legenda subliniază importanța frumuseții interioare și a sincerității în relațiile de dragoste. Florile de liliac sunt considerate simboluri ale inocenței, purității și iubirii, iar ramura de liliac rămâne un simbol magic și puternic al dragostei pure și a frumuseții interioare.

Legenda florii de liliac și a fetei îndrăgostite este o poveste romantică despre o fată care era îndrăgostită de un băiat. Fata trăia într-un sat și iubea să se plimbe prin livada cu liliac parfumat, în fiecare primăvară. Într-o zi, ea a decis să-i mărturisească băiatului sentimentele ei și a pornit spre casa lui cu un buchet de flori de liliac.

Pe drumul spre casa băiatului, fata a întâlnit o bătrână care o rugase să-i dea un fir din liliacul ei. Fata a fost atât de amabilă și i-a dat bătrânei un fir de flori. Apoi, a continuat să meargă spre casa băiatului. Pe drum, a întâlnit alte persoane care au rugat-o să le dea flori de liliac și ea, din nou, a fost foarte amabilă și le-a dat flori.

Când a ajuns la casa băiatului, fata a observat că nu mai avea nicio floare de liliac pentru a-i da băiatului. A început să plângă și să îi spună băiatului că nu avea nicio floare. Băiatul a văzut cât de tristă era fata și i-a spus că el a înțeles-o deja, fără a fi nevoie de flori.

Mai târziu, fata a aflat că bătrâna și oamenii pe care i-a întâlnit pe drum erau, de fapt, spiritele copacilor de liliac și că ei i-au testat generozitatea. Spiritele l-au ales pe băiatul pe care fata îl iubea pentru că era un om bun și generos, la fel ca ea.

De atunci, în fiecare primăvară, florile de liliac parfumat au fost asociate cu povestea iubirii a fetei generoase și a băiatului bun, iar legendele și miturile legate de această floare romantică au continuat să fie spuse și în zilele noastre.

"Legenda florii de liliac" este o poveste populara din folclorul romanesc, care spune despre o fata indragostita care isi doreste sa obtina parfumul unei flori de liliac pentru a-l darui iubitului sau.

Potrivit legendei, fata isi doreste foarte mult sa obtina parfumul florii de liliac, dar nu stie cum sa faca acest lucru, deoarece aceasta floare este foarte rara si are o aroma divina, imposibil de reprodus. Cu toate acestea, ea nu renunta la speranta si isi petrece multe nopti alergand prin padurea inconjuratoare, cautand disperata o floare de liliac.

In cele din urma, dupa multe incercari si multe nopti pierdute, fata reuseste sa gaseasca o floare de liliac. Cu toate acestea, in momentul in care alege floarea, aceasta incepe sa se ofileasca si sa piarda din parfumul ei. Fata, constienta ca trebuie sa actioneze rapid, isi scoate o bucata de in din fusta si o infasoara in jurul florii, astfel incat sa pastreze cat mai mult din parfumul ei.

In cele din urma, fata reuseste sa aduca parfumul florii iubitului sau, care este atat de impresionat de gestul ei, incat se indragosteste si mai mult de ea. Astfel, legenda spune ca parfumul florii de liliac a adus fericire si dragoste celor doi indragostiti.

Legenda florii de liliac are mai multe variante, dar o posibilă versiune spune că odată, într-un regat îndepărtat, un tânăr fermecător și bogat a îndrăgit o femeie simplă și modestă. El i-a făcut multe cadouri scumpe, dar femeia a rămas neclintită în fața tentațiilor și a refuzat să se căsătorească cu el, spunând că nu va putea trăi cu luxul lui și că își va pierde simțul realității.

Dezamăgit, tânărul a murit de inimă frântă și în ziua înmormântării sale, din mormântul său a crescut o floare de liliac, simbol al iubirii neîmplinite. De atunci, se spune că liliacul este o floare tristă, care reprezintă regretele și dorințele neîmplinite ale iubirii. În multe culturi, liliacul este folosit în ceremoniile funerare ca simbol al iubirii trecute și pierdute.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu