espressocafe.ro

joi, 2 iunie 2016

Floare de soc in luna mai

In luna mai, floarea de soc a explodat. S-a desfacut in mic floricele albe si a raspandit parfumul inconfundabil peste intreg pamantul. Oriunde ai fi mers, aroma te insotea, credincioasa si fermecatoare in simplitatea ei. Probabil pentru prima data in viata, nu am rupt nici macar o floare de sco, desi am intalnit nenumarate tufe care zambeau spre soare. Le-am pozat si am trecut mai departe, fericita ca exista si fac din luna mai o luna a florilor de soc inmiresmate. 

Floarea de soc (Sambucus nigra) este o plantă cu o legendă deosebită. Potrivit tradiției populare, se spune că aceasta este adăpostul spiridușilor și al altor ființe magice. Se crede că dacă stai sub un soc în noaptea de Sânziene (24 iunie) sau în noaptea de Rusalii (a șaptea duminică după Paști), vei avea parte de o experiență magică și vei fi protejat de influențele negative. Socul este considerat un arbore sfânt, iar florile sale sunt asociate cu fertilitatea și purificarea spirituală. În plus, fructele sale negre au fost folosite de secole în medicina populară pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

În vechile legende și mituri, floarea de soc (Sambucus nigra) este adesea asociată cu puteri magice și proprietăți vindecătoare. Iată o legendă deosebită despre această floare:

Într-un tărâm îndepărtat, se spune că trăia o prințesă frumoasă și curajoasă numită Selena. Selena era îndrăgostită de natură și petrecea mult timp în pădure, explorând și admirând frumusețea plantelor și a florilor.

Într-o zi, pe când Selena se plimba prin pădure, auzi un cântec fermecător și urmări sunetul până la o poiană ascunsă. Acolo, în mijlocul unei lumini strălucitoare, descoperi o floare de soc înaltă și elegantă, care strălucea în culori ireale.

În momentul în care Selena se apropie de floarea de soc, aceasta începu să vorbească cu o voce blândă și melodioasă. Floarea îi dezvăluie prințesei că posedă puteri magice și că poate aduce vindecare și binecuvântări tuturor celor care o respectă.

Selena se bucură de descoperirea acestei flori unice și își dedică viața pentru a învăța despre puterile sale vindecătoare. Ea folosește florile și fructele de soc pentru a crea elixire și unguente, care vindecă rănile și alină suferința celor bolnavi.

Vestea despre puterile miraculoase ale floarei de soc se răspândește în întregul regat, iar oamenii încep să vină în număr mare să primească ajutorul prințesei Selena. Ea îi primește cu brațele deschise și folosește cu grijă puterea florii pentru a le vindeca rănile și a aduce speranță în sufletele lor.

Cu trecerea timpului, Selena devine o regină iubită și respectată în întreg regatul, iar floarea de soc devine un simbol al puterii și compasiunii ei. În fiecare primăvară, oamenii din regat sărbătoresc floarea de soc prin organizarea unui festival în cinstea reginei Selena și a puterii vindecătoare a plantei.

Astfel, legenda despre floarea de soc, cu puterile sale vindecătoare și regina Selena, rămâne în inimile oamenilor ca un simbol al speranței, iubirii și harului natural.

Vezi aici legenda florii de soc in alta varianta. 




2 comentarii:

  1. De mult timp nu am mai cumparat flori de soc. Anul acesta chiar am facut-o. Le-am pus la uscat si am facut si putina socata.Dar traiesc cu regretul de a nu gasi fructe de soc.
    Mi-e tare dor de gemul bunicilor...
    Zile minunate, Vienela!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe aici se gaseste soc la tot pasul. As fi putut culege saci intregi de flori, insa nu aveam chef sa fac socata. :))
      Gem din fructe de soc nu am gustat. Nu imi pot imagina nici gustul, nici aroma lui. :)

      Ștergere