Venita pe lume la inceput de primavara, rostopasca a starnit imediat uimire si invidie printre plante. Se multumea cu un strop de caldura, nu avea nevoie de soare mult, iar florile ei galbene, stranse buchetel, erau gingase si seducatoare. Probabil acesta a fost motivul pentru care Imparateasa Florilor a aruncat blestemul asupra rostopascai. "Fie ca orice fiinta de sex feminin sa te invidieze cum te invidiez eu, sa simta intepatura pizmei cand te vede si sa incerce sa te umbreasca! Fie ca orice mascul sa te doreasca si sa comploteze pentru a te avea, pe tine si pe bobocii tai de floare! Rostopasca a lacrimat galben auzind blestemul si a urzit in taina un antiblestem.
Ori de cate ori un mascul se oprea langa ea si incerca sa ii rupa florile pentru a le lua cu el, rostopasca ii zambea si cu glas mieros soptea:
-De vrei, ia toate florile mele, toti acesti boboci deschisi de maretul Soare. Sau, de vrei, primeste din partea mea ceva chiar mai frumos si mai valoros!
Rostopasca scotea din traista cate un neg adunat de pe mainile oamenilor
si il oferea vicleana masculului. Acesta il lua si fugea, de teama ca rostopasca sa nu se razgandeasca, fara sa stie ca fusese pacalit.
Legenda merge mai departe... Anul 2015... Rostopasca se culege oricand este nevoie in timpul anului, de primavara pana toamna, cand se ofileste. De preferat ar fi sa ramana in gradina si sa ii fie rupta cate o tulpinita atunci cand omul are nevoie.
Oamenilor nu le plac negii care le apar pe piele. Ar face orice pentru a scapa de ei. Din mosi stramosi se stie ca cel mai bun remediu impotriva negilor este lichidul galben (latex) ce iese din tulpina de rostopasca atunci cand este rupta. Asa a primit rostopasca supranumele de negelarita. Planta le da voie oamenilor sa ii rupa cate o tulpina pentru a se unge cu lichidul galben pe negi. Stie ca trupul i se va regenera in cateva zile si in locul crengutei rupte vor aparea alte 2-3 tulpinite. Mai stie rostopasca si ca va putea culege negii cazuti, pentru a-i oferi celor ce ii vor florile galbene. Dintotdeauna rostopasca a facut acest cinstit targ cu oamenii, scapandu-si astfel florile de o soarta cruda, planuita de rautacioasa Imparateasa a Florilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu