espressocafe.ro

duminică, 30 aprilie 2017

Legenda florilor de papadie

Legenda florilor de papadie
Se spune ca traia candva pe pamant un barbat care umbla din floare in floare, ca un fluture hoinar. Era tot atat de frumos pe cat sunt fluturii in miezul verii. Ii placea sa se parfumeze si sa se imbrace elegant, caci doar asa putea cuceri femeile care ii placeau. Din pacate, acest crai nu statea prea mult timp intr-un loc. De cum reusea sa vrajeasca o femeie, isi lua zborul spre zari mai albastre, in cautarea unei alte cuceriri, lasand in urma lui lacrimi, suferinta si multe blesteme. 
espressocafe.ro
Intr-o zi, rugamintile si blestemele femeilor inselate au fost auzite de catre zei. Se spune ca soarele s-a intunecat de manie si a promis ca le va razbuna. A intins o raza lunga si l-a atins cu ea pe barbatul caruia ii placea sa umble din floare in floare, din femeie in femeie. Omul a simtit cum valuri de fierbinteala il cuprind si mai apoi il molesesc. A ramas locului, incremenit. 

S-a transformat intr-o floare. Floarea de papadie, o planta frumoasa, cuminte,
avand o multime de proprietati medicinale. Doar copiii si tinerele fete nu ii pot aprecia calitatile si ii spun, cand nimeni nu ii aude, basina porcului.



Simtind ca nu este destul sa il aiba sub ochi, soarele a mai pregatit o pedeapsa: barbatul transformat in floare de papadie va fi de primavara pana toamna inconjurat de toate femeile pe care le ademenise si le pacalise candva. Sa le vada reprosul din priviri din zori de zi si pana la apusul soarelui, sa le simta suferinta si sa le admire frumusetea, sa nu uite nicicand ce a avut si a pierdut. 

Abia dupa ce intelege cat a gresit, dupa ce indura suferinte nebanuite, barbatul este liber sa imbatraneasca si sa isi ia zborul, insa niciodata spre zarea dorita. Transformati in puf de papadie, barbatul si toate femeile care l-au iubit se vor lasa purtati pe aripile vantului, vor fi la bunul sau plac. Iar vantul le va purta pe femei acolo unde isi doresc, iar pe barbat il va arunca intr-o vagauna intunecoasa, unde nici macar soarele nu il va putea vedea si unde nu va mai putea aduce nimanui suferinta. Povestea florilor de papadie va fi purtata de vant din loc in loc, pana cand toti o vor afla... 

Acum, ca ati aflat si voi Legenda florilor de papadie, intelegeti mai bine de ce nu vedem primavara si vara cate o papadie singura, ci numai portiuni de pamant pline de multe, multe papadii, ca un covor intai galben, apoi alb pufos. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu