espressocafe.ro

marți, 17 mai 2016

Vesminte bisericesti

Vi se intampla si voua ca o simpla poza sa va trezeasca o suta de ganduri care, cel putin la prima vedere, nu au nici o legatura cu respectiva imagine? Eu o patesc mereu si nu pot spune ca imi pare prea rau, caci o asemenea insiruire de idei poate fi utila de cele mai multe ori. De exemplu, am zarit zilele trecute o fotografie despre care nici macar nu stiu daca era trucata sau nu. Niste balerine dansau intr-o camera, imbracate cu fustite ce imitau perfect petale ale unor flori. Gandul m-a dus imediat la faptul ca noi, oamenii, ne folosim de intreaga natura pentru a ne imbraca, in vreme ce natura nu are nevoie de absolut nimic de la noi pentru a se afisa atat de frumos si elegant imbracata. Mi-am amintit mai apoi ca tatal meu avea, pentru fiecare ocazie speciala de la serviciu, un alt rand de haine si de incaltari. Probabil stiti ca asa este in armata. M-am intrebat ce alta meserie mai are uniforme diferite pentru functii si ocazii diferite. Mi-am indreptat privirile catre biserica. Va puteti arunca si voi un ochi pe site-ul vesmintebisericesti.ro, daca vreti sa vedeti cate feluri de vesminte exista: vesminte brodate, vesminte tesute, vesminte arhieresti, vesminte Invierea Domnului, dar si un soi de accesorii, dintre care amintesc epitrahile si bedernite. 

Bine, pe acest site, vesmintebisericesti.ro, se mai gasesc si acoperaminte biserica, epitaf, prapuri - steaguri, perne brodate pe catifea, ornament pentru dicher si tricher personalizat cu blazonul Episcopiei Husilor, set acoperaminte pentru sf. vase brodate pe catifea si acoperaminte pentru sf vase brodate cu cei 4 evangh. pe potir, serafimi pe disc. Inlantuirea de ganduri m-a intors in timp, la vremea cand baiatul meu era in primii ani de scoala si invata la ora de religie, printre altele, si despre vesmintele bisericesti, despre cum este impartita o biserica, despre ingerii care, si ei, sunt impartiti in mai multe categorii. Am facut eforturi mari pentru a-mi aminti care erau denumirile despre care imi vorbea candva copilul meu. Am reusit numai partial si a fost nevoie sa ma documentez de pe internet pentru a redescoperi ca biserica este "este cerul pe pământ, este, în mic, un cosmos organizat liturgic cu o arhitectură specifică, cu orânduială precisă a picturii şi cu o împărţire deja tradiţională: altar, naos, pronaos la care se poate adăuga şi pridvorul (sau tinda bisericii)." - sursa wikipedia

Pentru ca mintea lucra in continuare, memoria s-a trezit partial si mi-a amintit ca am vazut cu niste ani in urma, la o prietena maritata cu un preot, o multime de vesminte bisericesti frumos expuse intr-un cabinet scolar unde ea profesa. Pe atunci stiu ca mi-a spus care este denumirea fiecaruia in parte si care ii este rostul, insa nu am crezut ca informatiile imi vor folosi la ceva si nu m-am deranjat sa le memorez. Din nou, acum am cautat pe internet pentru a afla ce este epitrahilul. Am zambit afland ca se mai numeste si patrafir. Cunosteam aceasta denumire si chiar stiam cum arata respectivul vesmant bisericesc. 
"De fapt, epitrahilul e același veșmânt liturgic cu orarul. Sfântul Vasile cel Mare argumenta că, atunci când diaconul e hirotonit preot, nu trebuie să i se ia orarul, ci să fie purtat pe gât, în loc de încrucișat peste piept.

În riturile apusene, epitrahilul își păstrează forma exactă de eșarfă. Din cauza incomodității, în riturile răsăritene, cele două extremități sunt cusute sau sunt prinse cu nasturi.

În mod normal, epitrahilul poate fi purtat imediat peste reverenda (în cultul ortodox) însă pentru liturghie, se poartă peste stihar, iar peste epitrahil se îmbracă felonul. In ritul ortodox, preotul nu poate oficia serviciul divin fără folosirea epitrahilului". - sursa wikipedia

4 comentarii:

  1. Măi Vienela, cum ma "obligi" tu sa accesez site-uri de genu'! :) Multe rochii mai au barbatii acestia - mai ceva ca o cantareata de cabaret. Si ce preturi au unele!!! 4.500 de lei!! E bine sa stim pe ce se mai duc banii... :) Sa dau cezarului ce e al cezarului: unele sunt chiar frumoase. Dar 4000 de lei?!? Uau...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Mie imi amintesc de chimonourile japoneze, dar cred ca nici acelea nu costa 4000 de lei. Si apoi, nu ii putem condamna. Daca cei preafericiti dau tonul, toti trebuie sa joace, nu? :p

      Ștergere
  2. Voi scrie si eu ca Diana. Nu am trecut prin site-uri cu vesminte preotesti. Dar trebuie sa recunosc ca unele sunt adevarate opere de arta. Oricum am mai invatat ceva de la tine azi.
    Multumesc si o zi superba, Vienela! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil se munceste destul de mult pentru un asemenea obiect. Am observat ca sunt si ele impartite pe categorii pentru diverse ranguri preotesti si pentru diverse evenimente... :)
      O zi senina sa ai!

      Ștergere