espressocafe.ro

miercuri, 4 mai 2016

Admitere facultate Bucuresti

Putini sunt tinerii care, in timpul liceului, nu viseaza sa dea admitere facultate bucuresti, sa se distreze maxim in capitala vreme de trei, patru, cinci ani, apoi sa intre in campul muncii pe posturi foarte bine platite, care se le usureze viata si sa le aduca masini, case si vacante de vis in locuri exotice. Din pacate, putini sunt cei care se gandesc inainte daca meseria pe care o aleg le va placea, daca sunt destul de bine pregatiti pentru ceea ce va urma, daca pentru ei admiterea la o facultate din Bucuresti este cea mai buna optiune sau daca se complica inutil. Ma bucura gandul ca tinerii acestei tari doresc sa urmeze o scoala superioara, sa invete mai mult si sa aiba o viata usoara, insa nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la toti cei care isi aleg facultatea in functie de banii pe care i-ar putea castiga mai tarziu, fara sa tinacont ca poate nu li se potriveste sau nu vor putea face fata cerintelor. Ma indurereaza si tinerii care isi aleg facultatea urmand o pasiune mai veche, fara sa tina cont de faptul ca anumite meserii nu se mai cauta, nu isi mai au locul in societatea noastra. Desigur, aici este si vina celor care nu le desfiinteaza. 

Am cunoscut o fata care a tinut mortis sa urmeze conservatorul. Ii placea de mica sa cante la oboi si canta bine (atat cat pot aprecia eu). Din pacate, dupa ani de zile de studiu, de chinuri, a descoperit ca nu se putea angaja nicaieri. A stat un an acasa, pe banii parintilor, apoi a reusit sa gaseasca un post de suplinitor la un liceu de arta. Lucra pe salariul minim pe economie, era mereu nemultumita si se simtea rau vazand ca se imbraca mai saracacois decat elevele sale. Dupa alti cinci ani a reusit sa isi gaseasca un loc la filarmonica din oras, insa nici acolo nu ii era prea bine. Imi povestea ca existau tot felul de interese ascunse, ca fiind cea mai noua si mai mica de varsta era tratata cu superioritate de catre colegii sai, iar salariul nu era cu mult mai mare. Asadar, iata ca nu intotdeauna o facultate poate aduce fericirea mult visata. Tinerii trebuie sa ia in calcul toate aspectele atunci cand se decid sa se pregateasca pentru admitere la o facultate din Bucuresti, inclusiv la faptul ca vor avea nevoie de bani pentru cazare, mancare si carti, daca vin cumva din provincie. 

Dar sa nu se descurajeze. Sa isi urmeze visul, caci doar asa vor reusi. Sa stie ca intotdeauna exista solutii. De exemplu, ar putea incepe prin a intra pe site-ul univstud.ro, locul unde vor gasi o multime de informatii despre facultatile din Bucuresti, despre admitere, despre multele oportunitati care se deschid studentilor si viitorilor studenti. 

"Scrie-ți o lista cu materiile de studiu la care în liceu îți facea plăcere să participi și nu pentru ca îți plăcea în mod special profesorul/profesoara, ci pentru că te interesa subiectul discuțiilor sau materia în sine. Iți dorești să călătorești? Ești o fire energică, dinamică, extrovertită? Gândește-te ce anume îți place cel mai mult să citești, care sunt informațiile care îți captează atenția, care îți sunt interesele, abilitățile, hobby-rile tale și în funcție de acestea interesează-te care este domeniul de studiu care s-ar potrivi cel mai bine preferințelor tale.

O dată ce ai stabilit care este domeniul de studiu, cât și țara în care vrei să îl urmezi, este important să te decizi și asupra universității potrivite pentru tine. Ultima parte poate fi dificilă deoarece sunt multe universități care au programe similare de studii, cu aproape același plan de învățământ, chiar și modalitatea de admitere poate fi asemănătoare.

Vizitează cât mai mult universități

Participă la târguri de universități. Acolo poți întâlni reprezentanți ai universităților care iți pot răspunde la toate întrebările tale și te pot ajuta în alegerea pe care o ai de făcut. Folosește internetul în avantajul tău. Pe http://www.univstud.ro poți găsi informații despre universitățile care prezintă interes pentru tine."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu