joi, 25 februarie 2016

Nechezol si floarea de cafea

Cafea era cea mai frumoasa si mai parfumata fata din sat. Pielea ei alba, ochii de culoarea castanelor coapte si parul blond ce ii incadra obrazul senin o faceau sa nu aiba pereche. I se dusese vestea calea de sapte vai si o lunca. Veneau baieti din toate colturile zonei sa o vada. Se indragosteau pe loc de ea. Veneau si fetele, sa descopere ce avea Cafea in plus fata de ele. Se vedeau nevoite sa recunoasca faptul ca fata era cu adevarat deosebita. In nari le ramanea parfumul ei puternic, patrunzator. Ar fi dat fetele orice sa aiba si ele parfumul ametitor al Cafelei. 

 In vremea aceea, baietii lui Nechezol, Naut si Ovaz, abia intorsi de pe meleaguri straine, unde lucrasera ca ingrijitori la o crescatorie de cai de rasa, afland de frumusetea fetei, au decis sa isi incerce norocul. Cei doi frati au batut la poarta ei, hotarati sa o cunoasca si, de le-o placea, sa o ceara in casatorie. Au zarit-o in gradina, odihnindu-se. Pe loc au ingenunchiat in fata ei si i-au spus:
-Floare de Cafea, tu, cea mai frumoasa si mai mandra intre flori, indreapta-ti privirea catre noi si, de ti-o placea vreunul dintre baietii lui Nechezol, accepta-i dragostea. Casatoreste-te cu unul dintre noi, cu acela ce ti-o placea mai mult. Cafea si-a indreptat privirea catre Naut si Ovaz. Amandoi erau tineri, frumosi, voinici. Semanau cu eroii din basmele pe care le citise cand era micuta. Ii placeau la fel de mult ambii baieti. Pe care sa il aleaga de sot? Nu se va supara celalalt? Nu va suferi? Cafea, pe langa faptul ca era tare frumoasa, era si isteata. In loc sa se marite cu unul dintre ei si sa il necajeasca pe celalalt, a ales sa ramana buna prietena cu amandoi, sa le fie ca o sora pe tot parcursul vietii. Intelegand gandul fetei, Naut si Ovaz i-au multumit si i-au promis ca vor fi intotdeauna alaturi de ea, la bine si la rau. 


Si raul nu a intarziat sa apara in viata Cafelei. S-a maritat cu un flacau din sat, a facut copii frumosi, care ii semanau leit si ii purtau parfumul inconfundabil. Un savant de renume mondial, auzind de aromele pe care frumoasa Cafea le raspandea, a decis sa o izoleze de lume. Floarea de Cafea a plans si le-a povestit fratilor sai necazul: Copilul îmi este aruncat ca în iad, în apă clocotită, pentru ca oamenii să se bucure de parfumul pe care trupul lui îl răspândeşte. Ceea ce rămâne din el este numit zaţ de cafea şi aruncat la gunoi sau, în cazuri fericite, amestecat cu pământ şi folosit pe post de îngrăşământ pentru alte flori, mai fericite.

Atunci a venit randul celor doi frati, baietii lui Nechezol, sa ii ia apararea, asa cum promisesera candva. I-au trimis savantului o scrisoare deschisa si l-au convins ca locul lor era alaturi de Cafea. Pana la moartea savantului, Naut si Ovaz au stat impreuna cu frumoasa si parfumata Cafea. 

*

"Nechezol este numele ironic dat de poporul român unui surogat de cafea numit oficial cafea cu înlocuitori, impus pe piață în ultimii ani ai regimului comunist în România. Cafeaua naturală dispăruse din comerțul socialist în anii '80, datorită limitării drastice a importurilor, în scopul lichidării, cu orice preț, a datoriei externe a României. Se mai putea găsi doar în shop-uri (magazinele cu vânzare în valută, unde aveau acces numai cetățenii străini, pentru că cetățeanul român nu avea, în general, dreptul să dețină valută) și, desigur, pe piața neagră, unde cel mai apreciat produs la acea vreme era Wiener Caffe, în pachete aurii. Denumirea de nechezol reflectă umorul popular, deoarece cafeaua cu înlocuitori conținea doar 20% cafea și restul de 80% înlocuitori, cele mai cunoscute fiind năutul și ovăzul, folosit și ca furaj pentru cabaline. Nechezol, derivat din verbul a necheza, reflectă ironic starea celui obligat să consume ceea ce el percepe ca furaje pentru cai, iar sufixul -ol (folosit, de regulă, pentru a forma numele unor compuși chimici) dă o tentă pseudoștiințifică denumirii ironice, fiind o aluzie directă la Elena Ceaușescu, "savanta de renume mondial", soția dictatorului Nicolae Ceaușescu." -- sursa wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu