espressocafe.ro

luni, 21 decembrie 2015

Despre polenizare, despre albine si matca Carnica

Cu doar cateva luni in urma am vazut la televizor un reportaj interesant si, in acelasi timp, infricosator, care m-a pus pe ganduri. Undeva intr-un sat din China taranii isi polenizeaza manual pomii fructiferi din cauza ca albinele nu reusesc sa supravietuiasca in acea zona intens poluata cu pesticide. Poate ca la prima vedere nu pare cine stie ce veste, dar daca aprofundam putin ideea intelegem rapid ca fara polenizare viata se va stinge pe pamant, ca albinele sunt fiintele care ne ajutam sa traim si sa ne hranim. Se spune ca taranul chinez se ghideaza dupa zicala "mai bine sa fie mai mult, decat prea putin"atunci cand vine vorba despre folosirea substantelor chimice. Iata cum, din exces de zel, au ajuns sa omoare albinele si cum, atunci cand au inteles ce tampenie au facut, s-au vazut nevoiti sa polenizeze singuri florile. Nefiind adaptati de la natura pentru aceasta munca, oamenii fac eforturi mari sa inlocuiasca munca insectelor. Se catara in copaci sau umbla pe sub ei cu o tija lunga la capatul careia o bucata de guma de sters sau filtrul unei tigari. pe care le baga in borcanul agatat de gat si cu care, mai apoi, ating fiecare floare in parte. In borcane se afla miracolul vietii, polenul recoltat de la alti pomi, uscat la soare de oameni si apoi inmuiat...

E o munca titanica pentru oameni si trebuie facuta cu rapiditate, caci vremea polenizarii este foarte scurta si, daca o rateaza, adio fructe in respectivul an. Poate ca, macar intr-un fel, sunt si chinezii de inteles. Dispun de foarte putina mancare, asa ca fiecare fruct sau leguma in parte conteaza. In disperarea de a-si proteja recoltele si de a mari cantitatile, cred si eu ca au folosit in exces substante chimice, fara sa isi dea la timp seama ca acest lucru va face atata rau albinelor. Chinezii spun ca fac acest lucru de 20 de ani si ca s-au obisnuit, insa mie nu imi vine sa cred ca te poti obisnui vreodata pe deplin cu lipsa ori moartea albinelor, la fel cum nu te poti obisnui tu, om, sa faci munca unei insecte. Pare o scena rupta dintr-un film de groaza, dar de fapt este purul adevar. In China, oamenii au inceput sa faca munca albinelor, asta dupa ce le-au distrus orice posibilitate de a supravietui acolo. Abia acum, cand faptul este deja consumat, oamenii incep sa constientizeze care este adevarata valoare a albinelor si sa le aprecieze asa cum se cuvine. 
Pentru cei care stiu deja ce este o albina, o matca Carnica imperecheata natural, o floare polenizata, nu cred ca mai este nevoie de sfaturi si documentare vazute la televizor. Lor le pot spune doar unde ar putea gasi o matca carnica imperecheata natural la cel mai bun pret, dar mai intai haideti sa vedem care sunt caracteristicile Carnica:

-sunt blande si fac usoara munca apicultorului
-ierneaza foarte bine
-propolizeaza moderat
-au o evolutie exploziva in primavara, iar evolutia din timpul verii depide foarte mult de sursele de polen si nectar, fiind cea mai flexibila rasa ca marime a coloniei. Aceasta flexibilitate este interdependenta de resursele existente astfel: atunci cand exista nectar si polen din abundenta, familia evolueaza foarte mult ca numar de albine, iar atunci cand aceste resurse lipsesc, familia scade proportional.
au imunitate foarte buna
au tendinta ridicata de roire
au tendinta redusa de furtisag

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu