espressocafe.ro

miercuri, 2 septembrie 2015

Floarea de vanata si legenda ei

Batrana aude cainele latrand. Se indreapta de spate si priveste spre poarta. Din drum ii zambeste nepotica venita de la oras. Isi arunca pe umar sapa si merge sa deschida. Intra in casuta mica, dar curata si racoroasa. Isi petrec orele povestind. Seara le gaseste in gradina, udand plantele. Nepotica studiaza plina de curiozitate fiecare frunza si fiecare floare, iar bunica ii explica rabdatoare care este rostul plantelor, cum cresc si cum sunt folosite de catre oameni. Deodata, copila se opreste si exclama:
-Bunico, de ce ai plantat aceste flori frumoase printre legume?
Batrana priveste cu atentie si incepe sa rada.
-Draga bunicii, ceea ce vezi tu acolo sunt flori de vinete. Eu le-am numit mereu reginele gradinii. Au petale ca o rochita eleganta si un miez ce seamana a coroana regala. Diseara, dupa ce intram in casa, iti voi spune o poveste despre floarea de vanata.


***
Se facea ca traia pe pamant o tanara tare frumoasa. De ea se indragostise gradinarul regelui. Fiind baiat sarac, neavand nici o comoara de oferit, s-a decis intr-o dimineata sa ii impleteasca fetei o coronita din cele mai frumoase flori ale gradinii. A adunat cu rabdare flori de vinete si le-a impletit in asa fel incat fiecare dintre ele sa zambeasca mov - galbui spre soare. In ziua urmatoare, in timp ce inspecta gradina, regina a observat ca plantele nu mai aveau flori. 
-Cine a indraznit sa rupa florile? Stiti ca din aceasta cauza nu vom mai manca salata de vinete?
Speriat si rusinat, gradinarul a lasat capul in jos si a marturisit cu o jumatate de gura ca el a distrus florile vinetelor pentru a-si incorona regina de care era indragostit. Auzind povestea lor, regina s-a linistit, a zambit si a decis ca floarea de vanata sa ramana pentru totdeauna regina gradinilor de zarzavat.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu